فهرست مطالب :
- چکیده : ۳
- مقدمه : ۵
- نظام برنامه ریزی و جایگاه طرح های توسعه شهری و منطقه ای : ۶
- برنامه ریزی سطوح طرح های فضایی- کالبدی شامل : ۷
- دوره نخست ۱۳۲۷) تا (۱۳۵۰٫ ۷
- دوره دوم ۱۳۵۰) تا (۱۳۵۷٫ ۸
- دوره سوم ۱۳۵۷) تا (۱۳۶۸٫ ۸
- دوره چهارم ۱۳۶۸) تا (۱۳۷۶٫ ۸
- دوره پنجم ۱۳۷۶) تا (۱۳۸۳٫ ۹
- دوره ششم ۱۳۸۳) تا (۱۳۸۶٫ ۹
- دوره هفتم ۱۳۸۶) تا (۱۳۸۸٫ ۹
- جمع بندی و نتیجه گیری دوره ها : ۱۰
- تعاریف و مفاهیم : ۱۰
- تعریف و مفهوم آمایش سرزمین.. ۱۱
- مفهوم منطقه ۱۲
- مفهوم مرز. ۱۳
- مفهوم آمایش مناطق مرزی.. ۱۴
- پایههای نظری آمایش مناطق مرزی : ۱۵
- نظریه نایلز هنسن Niles Hansen (1978) : 16
- دیدگاههای نظری جونز و وایلد (۱۹۹۴) Jones & Wild.. 17
- آمایش مناطق مرزی در تجربه های برخی کشورها ۱۹
- مرز آمریکا و مکزیک….. ۱۹
- مناطق مرزی فلسطین اشغالی.. ۲۴
- آمایش مناطق مرزی ایران.. ۲۸
- جمع بندی تجربه های کشورهای مطالعه شده در رابطه با آمایش مناطق مرزی.. ۳۱
- ویژگی های مناطق مرزی.. ۳۲
- جمع بندی و نتیجه گیری.. ۳۲
- فهرست منابع : ۳۷
چکیده :
نظام برنامه ریزی کشور، نظامی است چند سطحی، که مهمتـر از تعـدد سـطوح آن، ارتباطاتی است که این سطوح با یکدیگر برقرار می نمایند. بر اساس این ارتباطـات، تعامل میان مسئولین و برنامه ریزان که در سـطوح مختلـف کـار مـی کننـد تنظـیم می شود. به این ترتیب، هر چه یک نظـام برنامـه ریزی مـنظم تـر و از یکپـارچگی بیشتری برخوردار باشد، کارایی آن بیشتر می شود.
در رابطه با کشوری مانند ایران که حدود ۶۰ سـال سـابقه برنامه ریزی توسـعه را تجربه کرده است، ولی هنوز با مشکلات اساسی مواجـه اسـت، شـناخت نظـام منـد (سیستماتیک) ارتباط بین اجزاء نظام برنامه ریزی و جایگاه هر جـزء در کـل نظـام، اهمیت ویژهای دارد. آمایش مناطق مرزی در ایران، به دلیل وجود مرزهای طولانی و قرارگیری بیش از نیمی از استانهای کشور در مرزهای بینالمللی بـا کشـورهای همجوار، از جایگاه ویژهای در نظام برنامه ریزی کشور برخوردار است. بنابراین، هدف این مقاله ، ضمن تبیین جایگاه آمایش مناطق مرزی در نظـام برنامه ریزی کشـور؛ شناخت عناصر و مؤلفه آن، چگونگی ارتبـاط ایـن عناصـر بـا دیگـر عناصـر نظـام برنامه ریزی کشور و شناخت اهمیت و ضرورت پرداختن به آمـایش منـاطق مـرزی است.
همچنین، علاوه بر شناخت پایه های نظـری و نظریه هـای مربوطـه، تجربه هـای کشورهای مختلف جهان و نیز تجربه های ایران در آمایش مناطق مرزی؛ راهبردها، سیاستها و نیز راهکارهای برخورد با مشکلات مناطق مرزی و نتایج به دست آمده در اعمال سیاست های نوین، مورد توجه قرار می گیرد.
نتیجه گیری مطالعات این مقاله نشان می دهد؛ توسعه و امنیت در مناطق مرزی لازم و ملزوم یکدیگر است. همچنین، شدت عدم تعادل منطقه ای میان مناطق مـرزی و مناطق داخلی در ایران بر توسعه ملی تأثیرگذار اسـت. بـه عبـارت دیگـر، اگـر چـه توسعه نیافتگی در مناطق مرزی که منجر به نـاامنی می شود، اثـرات خـود را بـر توسعه نیافتگی و ناامنی در کل کشور می گذارد. امـا موانـع ذهنـی و عینـی زیـادی تاکنون باعث شده است این گونه تأثیرات منفی ادامه داشته باشد. آمـایش منـاطق مــرزی ســعی دارد ایــن موانــع را بــردارد، و بــا ارایــه یــک نــوع برنامه ریزی فضایی- راهبردی، توسعه یکپارچه و پایدار ملی را تحقق بخشد.
قوانین ارسال دیدگاه