چکیده :
تحریم اقتصادی اقدام برنامه ریزی شده ی یک یا چند دولت از طریق محدود کردن مناسبات اقتصادی برای اعمال فشار بر کشور هدف با مقاصد مختلف سیاسی است. تحریم اقتصادی اغلب به عنوان جایگزین جنگ و اعمال قوه ی قهریه تلقی میشود. هدف از مناسبات اقتصادی نیز همه ی انواع روابط اقتصادی اعم از تجاری و مالی است. کشورهای مختلف از تحریم های محدود اقتصادی برای مقاصد سیاسی خود علیه کشورهای هدف استفاده میکنند.(بهنام پور، ۱۳۸۹).
مسئله مورد بررسی در این پژوهش رتبه بندی تاثیر انواع تحریم های اقتصادی شامل تحریم های سوئیفت،بیمه ای، تکنولوژیکی ،خدمات فنی و مهندسی و نفتی بر صنایع منتخب در بورس اوراق بهادار تهران اعم از صنعت پتروشیمی و صنعت خودرو می باشد . این دو صنعت به این دلیل انتخاب شده که تاثیر زیادی در اقتصاد کشور دارند لذا توجه به آن ها حائز اهمیت است که بتوان میزان اثر گذاری هریک از انواع تحریم های اقتصادی را بر این دو صنعت بررسی کرده و در جهت برنامه ریزی برای مقابله با این موضوع اقدامات لازم انجام گیرد .تا بتوانیم اثرات ناشی از این تحریم ها را بر این دوصنعت کم و یا خنثی کنیم.
تحریم اقتصادی هیچگاه بهترین روش حل و فصل مخاصمات بین المللی نبوده است لیکن همیشه آخرین روش قبل از توسل به زور بوده است.
تحریم اقتصادی به عنوان یکی از روشهای غیر دوستانه و بدون اعمال زور است که اصولا علیه کشورهای متخلف از تعهدات بینالمللی مطرح میشود که به طور یکجانبه، چندجانبه یا دسته جمعی اعمال می گردد. تحریم اقتصادی در حقوق بین الملل اهرمی برای فشار به کشور متخلف است تا به رعایت تعهدات خود برگردد، لیکن این اهرم بعضاً به علت منافع سیاسی یک کشور مورد سوء استفاده قرار میگیرد(صفایی و همکاران، ۱۳۸۶).
قوانین ارسال دیدگاه